Troost
voor kinderen

Troost
voor kinderen

Wat is de gedenktuin?

De Gedenktuin is een herdenkingsplek voor kinderen. Om kinderen te helpen bij het afscheid nemen, het herinneren en hun verlies en plekje te geven. Verlies van een overleden vriendje uit de buurt van een school, van een zusje, broertje, vader of moeder, opa of oma.

De plek is een aanvulling op een bestaand graf of urn en ook voor kinderen met nabestaanden elders of buiten de stad of het land. Ouders, begeleiders en scholen kunnen er een bezoek brengen.

Met De Gedenktuin willen we onderling contact bevorderen. Kinderen en / of ouders die elkaar met regelmaat op een begraafplaats zien, krijgen een band. Op een begraafplaats ontstaan vriendschappen.

Hoe ziet het eruit?

De Gedenktuin bestaat uit vijf houten huisjes op palen. Een huis staat voor geborgenheid en een plekje hebben.

Bij De Gedenktuin staat een bank, groot genoeg om met meerdere ouders, kinderen of als gezin op te zitten. Ouders en kinderen kunnen in alle rust zitten en met elkaar praten.

De Gedenktuin is omringd met betonnen zitelementen. Met een klas of groep kun je De Gedenktuin bezoeken.

Op de bank en op verschillende huisjes van De Gedenktuin lees je poëzie. Poëzie kan voor steun zorgen, helpen bij het rouwen, aanleiding zijn tot een gesprek of troost bieden.

De Gedenktuin is geïnspireerd op de Japanse ‘zen-tuin’: opgebouwd uit cirkels en met grind. Rondom De Gedenktuin is een betonnen cirkel met zitelementen die de plek afbakent en het prettig maakt om te zijn. Verschillende aanlooproutes uitkomend op de betonnen cirkel maken De Gedenktuin toegankelijk.

De beplanting is een combinatie van heesters en vaste planten die per seizoen een ander beeld geven. In de zomer is het kleurrijk, in de winter gevarieerd door de structuren en rode besjes en in het voorjaar maken de bloembollen in het gras een kleurrijk geheel.

Wat kun je er doen?

Jonge kinderen kunnen in en om de huisjes spelen. Een steentje leggen of een briefje achterlaten in de brievenbus van één van de huisjes.

Er is één huisje aan de onderzijde hol. Een kind kan zich er in verstoppen. Het huisje heeft een opening in de vorm van een letter. Hierdoor kun je naar buiten kijken.

Op de bank en op verschillende huisjes van De Gedenktuin lees je poëzie. 

Je kunt er fel gekleurde letters zoeken die met elkaar een woord vormen. Welk woord dat is, verklappen we niet.

Wil je De Gedenktuin bezoeken?
Klik dan hier.

De Gedenktuin ook in jouw gemeente?
Hier vind je meer informatie.